MUZEJ SLAVONIJE OSIJEK

Muzej Slavonije osnovan je 1877. godine kao Muzej slobodnog i kraljevskog grada Osijeka.

Raznovrsnost i bogatstvo građe, kontinuirano prikupljane gotovo stotinu i trideset godina, dovelo je osječki muzej do nacionalne razine te statusa najvećeg muzeja općeg tipa u Hrvatskoj. Muzej ima gotovo 400.000 registriranih predmeta raspoređenih u 100-tinjak zbirki.

Devet odjela: Prirodoslovni, Arheološki, (s Prapovijesnim, Antičkim, te Odjelom seobe naroda i srednjeg vijeka), Numizmatički, Povijesni, Odjel umjetničkog obrta, Etnografski, Tehnički, Odjel muzealnih tiskopisa te Hemeroteka, uz preparatorske radionice i upravno-administrativnu službu.

Aktivnost Muzeja ostvaruje se kroz redovitu i programsku djelatnost: prikupljanje, pohranu i obradu baštinske građe te kroz izložbenu i izdavačku djelatnost – koja je iznjedrila brojne kvalitetne izložbene projekte. Svaku od ovih izložaba prati i kvalitetan stručni katalog, koji uz redovito izlaženje muzejskog glasila, Osječkog zbornika, upotpunjuje izdavačku djelatnost Muzeja Slavonije.

Kao jedan od najstarijih muzeja u Hrvatskoj odigrao je ključnu ulogu u prikupljanju i zaštiti kulturne baštine grada Osijeka i gotovo cijele regije Slavonije i Baranje. Kao najstarija kulturna institucija u gradu Osijeku, Muzej nastoji postati i ostati kulturno ishodište Osijeka i Slavonije koji će nacionalnu baštinu dostojno sačuvati i prezentirati i izvan granica naše domovine.

Muzej Slavonije je do sada organizirao nekoliko edukativnih izložbi i radionica, a odnedavno izdaje i edukativne publikacije.

U sklopu muzeja postoji i suvenirnice u kojoj se mogu kupiti stručne publikacije, razglednice, zlatnici, narukvice, prsteni, majice, šalice, magneti, društvene igre, licitari, itd.

Obavijesti i napomene:

 • Grupne posjete, od najmanje 10 osoba, koje žele obilazak Muzeja sa stručnim vodstvom može se najaviti gdje će dobiti obavijesti o cijeni ulaznica i slobodnim terminima
 • Nedjeljom se ulazak ne naplaćuje
 • Muzej ne radi ponedeljkom i državnim praznicima

Radno vrijeme:

 • utorak, srijeda, petak: 9-19
 • četvrtak: 9-22
 • subota: 17-21
 • nedjelja: 10-14

Osnovna cijena ulaznica:

 • odrasli: 15,00 KN
 • učenici, studenti i umirovljenici: 10,00 KN
 • djeca predškolske dobi i pripanici Hrvatske vojske ne plaćaju ulaz

Kontakt:

ARHEOLOŠKI MUZEJ OSIJEK

Kao ustanova od javnog interesa Republiku Hrvatsku, Vlada RH 28. travnja 2005. godine donosi uredbu o osnivanju Arheološkog muzeja Osijek.

Za smještaj Muzeja odabrana je zgrada Glavne straže gdje se sada Muzej nalazi. 24. ožujka 2006. godine službeni je početak rada Arheološkog muzeja Osijek.

Prilikom restauracije zgrade Muzeja izvršena su i zaštitna arheološka iskopavanja u dvorištu Muzeja, kojom su prilikom otkriveni ostaci zemunice iz kasnoga brončanog doba s nalazima ognjišta i keramike, što je simbolično povezalo ovaj prostor s budućom namjenom.

Kako se radi o jedinom specijaliziranom muzeju za arheologiju u Slavoniji i Baranji, arheološki muzej Osijek prezentira sve najvažnije kulture i nalazišta od paleolitika do kasnoga srednjeg vijeka koje pokazuju rasprostranjenost, slojevitost, raznovrsnost i bogatstvo arheologije ovih prostora.

Arheološki muzej Osijek prikuplja, istražuje, obrađuje, čuva i zaštićuje muzejske predmete, stvara zbirke, ujedno obavlja izložbenu i izdavačku djelatnost.

Glavna muzejska zgrada, zgrada Glavne straže, u cijelosti je prilagođena posjetiteljima. U njoj su uređeni sadržaji vezani za prijem građe, pripremu izložbi, stalni postav i nužne prateće sadržaje (info-punkt, garderoba, suvenirnica, cafe i sanitarije za posjetitelje). U prizemlju je suvremeno opremljena konferencijska dvorana za predavanja, promocije, projekcije i razne druge namjene. Dvije dvorane u prizemlju s oko 120 m2 prostora služe za povremene izložbe, održavanje likovnih i drugih radionica. Osim izložbi vrlo često služi raznim drugim kulturnim sadržajima: koncertima, kazališnim predstavama, prezentacijama i sl.

Muzej raspolaže sa 980 m2 izložbenog prostora. Cjelokupan izložbeni prostor odgovarajuće je opremljen protuprovalnim i protupožarnim sustavom i video nadzorom, a rasvjeta je prilagođena tipu muzejskih predmeta. Omogućen je kružni neprekinuti tok razgledanja i kretanja posjetitelja (prilagođeno invalidima!).

Muzej ima završen i otvoren stalni postav „Seoba naroda i srednji vijek“ i stalni postav „Prapovijest“. U Muzeju se intenzivno radi na stalnom postavu antike. Pored stalnih postava, Muzej redovito ima gostujuće izložbe tako da posjetitelji neće biti uskraćeni dolaskom u Muzej i imat će što razgledati. Što se tiče fundusa, Muzej se intenzivno popunjava nalazima prapovijesti, antike i srednjeg vijeka koji dolaze s novih iskopavanja u Slavoniji i Baranji.

Obavijesti i napomene:

 • Moguće je razgledavanje uz stručno vodstvo i to samo za grupne posjete od minimalno 10 osoba, a najviše 35 do 40 osoba
  (djeca, studenti i umirovljenici na osnovnu cijenu ulaznice nadoplaćuju 2,00 KN a odrasli 3,00 KN)
 • Stručno vodstvo na stranom jeziku naplaćuje se dodatnih 10,00 KN na osnovnu cijenu ulaznice
 • Muzej ne radi ponedeljkom i državnim praznicima

Radno vrijeme:

 • utorak, srijeda: 10-18
 • četvrtak: 12-20
 • petak: 10-16
 • subota, nedelja: 10-14

Osnovna cijena ulaznica:

 • djeca, studenti i umirovljenici: 5,00 KN
 • odrasli: 10,00 KN
 • obiteljska ulaznica: 15,00 KN

Kontakt:

MUZEJ LIKOVNIH UMJETNOSTI OSIJEK

Muzej (ex. galerija) likovnih umjetnosti je muzejska institucija koja se bavi prikupljanjem, čuvanjem, istraživanjem i prezentiranjem umjetničke baštine u rasponu od baroka do recentnog stvaralaštva. Fundus Muzeja podijeljen je na nekoliko zbirki koje čine slike, crteži, grafike, skulpture i medalje 18., 19. i 20. stoljeća.

Temelj muzejskog fundusa čine djela od kojih mnoga imaju kapitalnu važnost za hrvatsku likovnu baštinu od sredine 18. st. do danas, a po kojima je osječki muzej kao ustanova regionalnog središta, najpoznatiji i najpriznatiji.

To se, prije svega, odnosi na djela stranih majstora kasnog baroka, klasicizma i romantizma, potom prve generacije hrvatskih pejzažista i portretista sredine 19. stoljeća te djela s prijelaza u 20. stoljeće i njegove prve polovice, kada se utemeljuje hrvatsko moderno slikarstvo. Nadalje, tu su i djela klasika hrvatskog neomodernizma i suvremene umjetnosti, za sad bez željenog opsega, no bez sumnje s vjerodostojnim kvalitetom.

Najopsežniji i najvrjedniji dio muzejskog fundusa čine zbirke slika. Upravo je zbirka slika Muzeja likovnih umjetnosti jedinstvena u hrvatskoj po broju i vrijednosti umjetnina koje su bile u vlasništvu slavonskih velikaških obitelji iz 18. i 19. stoljeća. Ta djela čine vrlo vrijedan dio nacionalne kulturne baštine, koji ulazi i u srednjeeuropski kulturni korpus.

Pored toga, u Muzeju je zastupljen najširi raspon svih osječkih umjetnika, pretežno prve polovice 20. stoljeća, te najveći dio njihovog likovnog stvaralaštva.

Uz samostalne i retrospektivne izložbe Muzej tradicionalno organizira sljedeće likovne manifestacije: "Slavonsko biennale", "Memorijal Ive Kerdića – Triennale hrvatskog medaljarstva i male plastike", "Dani grafike". Uz izložbe, nezaobilazno je istaknuti i izdavačku djelatnost Muzeja likovnih umjetnosti, monografske publikacije, kao i publikacije koje su u obliku izložbenih kataloga redovito pratile sve izložbene projekte i time postale važan prilog i dokument likovne povijesti.

U muzejskom dućanu možete kupiti razne publikacije i razglednice/čestitke (novogodišnje, Božićne, s motivima grada).

Obavijesti i napomene:

 • Četvrtkom i nedeljom ulaz je slobodan (besplatno).
 • Muzej ne radi ponedeljkom.
 • Moguće je razgledavanje uz stručno vodstvo namijenjeno organiziranim grupama polaznika vrtića, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, osoba sa invaliditetom i ostalih; vodstva namijenjena građanstvu (grupama koje se sastoje od individualnih posjetitelja).
 • U poseban, edukacijski program uključene su muzejske radionice na kojima, uz prethodnu najavu, možete sudjelovati.

Radno vrijeme:

 • utorak, srijeda, petak: 10-18
 • četvrtak: 10-20
 • subota, nedelja: 10-13

Osnovna cijena ulaznica:

 • učenici, studenti i umirovljenici: 5,00 KN
 • odrasli: 10,00 KN
 • godišnja ulaznica: 50,00 KN

Kontakt:

GRADSKE GALERIJE OSIJEK

Gradske galerije Osijek, kao javna ustanova u kulturi, osnovane su 21. prosinca 2005. godine od strane grada Osijeka, a programska djelatnost započinje u ožujku 2007. godine.

Svi programi ostvaruju se u prostorima galerije Waldinger (lijevo) i Barutane (desno).

Djelatnost Gradske galerije Osijek je djelatnost umjetničkih galerija i ateljea, trgovina na malo i posredovanje u prodaji umjetničkih djela, umjetnina i antikviteta, organiziranje kontinuiranih izložbi iz područja nacionalne likovno-kulturne baštine, kao i umjetnika recentnog izričaja u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, organiziranje tematskih predavanja i tribina u području likovne kulture, uz video slajdove, filmove, performanse, happeninge i slično, suradnja sa školama i fakultetima radi širenja obrazovanja učenika i studenata, organiziranje i stručno vođenje likovno-pedagoških aktivnosti u likovnim radionicama, stručna pomoć pri koncipiranju i ostvarenju programa postojećih galerija i umjetničkih kolonija u gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

Gradske galerije Osijek rade na aktivnoj transformaciji postojeće povijesne arhitekture, preoblikujući programskim sadržajima obnovljene i zapuštene prostore u programsku platformu koja promovira suvremene umjetničke prakse, film, performans, eksperimentalnu glazbu, suvremeni ples i suvremeno kazalište, s fokusom na predstavljanju progresivnih i inovativnih umjetničkih projekata recentne produkcije.

Radno vrijeme:

 • ponedeljak: ne radi
 • utorak -nedelja: 17-20

Kontakt:

STALNI POSTAV ŠKOLJKI I VODENOG SVIJETA (Udruga GLORIA MARIS OSIJEK)

Udruga Gloria Maris, uz pomoć Grada Osijeka i Turističke zajednice grada Osijeka, predstavlja javnosti prirodoslovnu zbirku Osječanina Vladimira Filipovića, koju on pažljivo prikuplja punih pedeset godina te koja sadrži preko milijun primjeraka iz cijelog svijeta, najviše puževih kućica i školjaka.

Udruga kontinuirano provodi aktivnosti odgojno – obrazovnog karaktera, kao što su predavanja, edukativne radionice, izložbe i sl. Programi imaju za cilj popularizaciju prirodnih znanosti i razvoj prirodoznanstvene kulture. Posebne programe Udruga provodi za djecu i odrasle s posebnim potrebama, kao i za pacijente osječke bolnice.

Udruga nudi pregled stalnog postava školjki i vodenog svijeta (najveći u Hrvatskoj i Srednjoj Europi, s više od milijun eksponata). Izložba je uvrštena u Registar muzeja RH (MDC – Muzejski dokumentacijski centar) kao Stalna izložba vodenog svijeta.

Na izložbi vodenog svijeta mogu se vidjeti predstavnici kopnenih i slatkovodnih mekušaca s našeg područja (Drava, Dunav, Kopački rit), fosilni ostaci Panonskog mora te školjke, puževi, glavonošci, zvjezdače, ježinci, spužve, koralji, neobične ribe i morski psi iz raznih mora svijeta.

Zbog opsežnosti i atraktivnosti zbirke, kao i jedinstvenog načina prezentiranja, odnosno interakcije koju voditelji postižu s posjetiteljima, izložbu preporučuje i Lonely Planet, najpoznatiji svjetski turistički vodič!

Obavijesti i napomene:

 • Galerija ne radi ponedeljkom.
 • U cijenu ulaznica uračunato je razgledavanje uz stručno vodstvo.
 • Za nastavnike i voditelje osnovnih i srednjih škola grada Osijeka, ulaznice su besplatne.
 • Dolazak organiziranih ili specifičnih skupina posjetitelja, potrebno je unaprijed najaviti.

Radno vrijeme:

 • utorak, srijeda, petak: 10-16
 • četvrtak: 10-20
 • subota, nedelja: 10-13

Osnovna cijena ulaznica:

 • djeca predškolske dobi: 10,00 KN
 • učenici i studenti: 15,00 KN
 • odrasli: 20,00 KN

GALERIJA KAZAMAT (Udruga HDLU OSIJEK)

HDLU Osijek (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika) je središnja i matična udruga likovnih stvaratelja grada Osijeka i istočne Hrvatske osnovana 1920. godine.

Programi i zadaci Udruge su raznovrsni, s jedne strane aktivni je sudionik u organiziranju javnih manifestacija poput izložbi, performansa, likovnih radionica, sudjeluje u javnim natječajima i izdavanju radova u štampanim izdanjima. Osim toga, kao sindikalna udruga pronalazi uvjete za djelovanje umjetnika, poput pokretanja postupaka za dodjelu umjetničkih ateliera, postupcima i uvjetima za priznavanje prava samostalnih umjetnika itd.

Vatroslava Jagića 2, +385 (0)95 864 5663, www.hdlu-osijek.hr

Izložbe slika, promocije, književne i glazbeni večeri

• Galerija "Vernissage", Trg Ante Starčevića bb (podhodnik), +385 (0)31 501 704www.vernissage-gallery.com

• Kavana galerija "Waldinger", Županijska 8 (Hotel "Waldinger"), +385 (0)31 250 450

• Klub-galerija "Magis", Europska avenija 6, +385 (0)31 210 212magis

• Udruga "Druga scena Osijek", S.Co.Bar (Sunčana 8), drugascena.bloger.hr