HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Kao rijetko koje kontinentalno središte, Osijek se može podičiti kazališnom tradicijom koja počelo vuče još iz davne 1735. godine, kada je u Isusovačkoj gimnaziji zabilježena izvedba prve kazališne predstave na latinskome jeziku.

Sustavan i organiziran kazališni život započinje 7. prosinca 1907. godine, proslavom početka djelovanja Hrvatskog narodnog kazališta, u zgradi namjenski sagrađenoj još davne 1866. godine za putujuće kazališne družine.

U proljeće 1907. godine osnovano je "Društvo za osnutak stalnog hrvatskog kazališta" s Radoslavom Bačićem na čelu, koje su podržali brojni gradski političari i utjecajni pojedinci

među kojima su bili i Pinterović, Neumann, Isaković, Kraus i Keiser.

U proljeće 1907. godine osnovano je "Društvo za osnutak stalnog hrvatskog kazališta" s Radoslavom Bačićem na čelu, koje su podržali brojni gradski političari i utjecajni pojedinci među kojima su bili i Pinterović, Neumann, Isaković, Kraus i Keiser.

Društvo uspijeva pridobiti kazališnoga stručnjaka Nikolu Andrića koji naposljetku dolazi u Osijek i postaje prvi intendant Hrvatskog kazališta u Osijeku, te se prihvaća mukotrpnog posla okupljanja ansambla. Ansambl jedno vrijeme provodi u Varaždinu i Karlovcu, a tek koncem 1907.  godine stalno se vraća u Osijek, gdje 7. prosinca iste godine izvodi program kojim obilježava početak djelovanja.

Zgrada u kojoj se kazalište smjestilo projektirao je Karlo Klausner u historicistčkome stilu koji, sukladno ukusima toga doba, krase elementi maurske arhitekture. Gledalište ima oblik potkove, izgrađeno je u tri razine, u tradiciji talijanskih i austrijskih kazališnih dvorana.

Za vrijeme Domovinskog rata, 16. studenog 1991. godine, srpski agresor je raketnim projektilima gađao, pogodio i zapalio zgradu kazališta. Tim divljačkim činom, HNK je svoju 85. sezonu dočekao kao beskućnik. Ni tada se, međutim, nije prestajalo s radom. Kazalište je obnovljeno i 27. prosinca 1994.  godine  iznova je zablistalo punim sjajem.

Uz godišnji repertoar od petnaestak stalnih naslova, kazalište organizira: Dane otvorenoga kazališta, Krležine dane, izvodi Novogodišnje koncerte, Lipanjske operne noći, te aktivno doprinosi iz godine u godinu sve bogatijem programu Osječkog ljeta kulture.

Županijska 9 • +385 (0)31 220 700 • www.hnk-osijek.hr

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA U OSIJEKU

Vrijedna i višestruko nagrađivana kazališna kuća službeno je s radom započela 8. lipnja 1950. godine. Godinu dana kasnije amatersko kazalište, u čijim su predstavama igrala djeca, dobiva svoju dvoranu u tadašnjem donjogradskom Domu kulture, u kojoj i danas predstavama uveseljavaju male i velike.

Nastojanja da Osijek dobije pravu lutkarsku i dječju scenu ostvarila su se 1958. godine kada se kazalište profesionalizira te dobiva ime Dječje kazalište "Ognjen Prica".

Dječje kazalište u Osijeku iznimno je ponosno što je sudjelovalo na Prvom međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku.

Prvu lutkarsku predstavu postavlja na scenu 1962. godine, a 1977. postaje ponosnim domaćinom Susreta lutkara Hrvatske.

U više od pola stoljeća održanosti na gradskoj, državnoj i međunarodnoj sceni, dogodilo se mnogo lijepih i nezaboravnih trenutaka. Povijest upisuje uspješnice poput predstave "Zeko, Zriko i Janje" Branka Mihaljevića, a u režiji Ivana Baloga, koja je postala simbolom Kazališta.

Jedno od zlatnih razdoblja teatra bio je kraj ‘70-ih i prva polovica ‘80-ih s kultnom predstavom "Postolar i vrag" koju je na scenu postavio redatelj Borislav Mrkšić. No, zlatnima se mogu prozvati i posljednjih 15 godina Dječjega kazališta.

Najuglednije nagrade dobila je predstava u režiji Dubravke i pokojnoga Marina Carića "Djevojčica sa žigicama". Iako je nastala prije puno godina, još je uvijek aktualna, pa je Kazalište s njom gostovalo i u Kini na Dječjoj svjetskoj izložbi u sklopu koje je održan Međunarodni lutkarski festival. Iste godine sudjelovali su i na Festivalu dramskih kazališta za djecu s predstavom "Kresivo", koje je otvorilo festival pred prepunim oduševljenim gledalištem, a kući se vraćaju sa Zlatnom medaljom za iznimno umjetničko ostvarenje.

U svijet čarolija Dječjega kazališta – danas imena Branka Mihaljevića – više od pola stoljeća uranjaju i veliki koji još uvijek s čudom u srcu prate zajedno s malenima svoje omiljene likove iz priča …

Trg bana Josipa Jelačića 19 • +385 (0)31 501 485 • www.djecje-kazaliste.hr

OTVORENO KAZALIŠTE OSIJEK (OKOS)

 

Osnovni sadržaj djelatnosti udruge "Otvoreno kazalište Osijek" jest promicanje i njegovanje kazališne kulture, govora, te tradicije kroz razne vidove kazališnog stvaralaštva.

Uz stvaranje scensko izvedbenih djela, cilj OKOS-a je realizirati i multimedijalne projekte, te korištenje dramsko-scenskog izričaja u terapijske svrhe.

Sastanci i probe održavaju se na Trgu Lava Mirskog 1, u Gradskoj četvrti "Gornji grad".

Članovi udruge "Otvoreno kazalište Osijek" mahom su srednjoškolci, studenti Umjetničke akademije u Osijeku i glumci bez formalnog glumačkog obrazovanja.

Neke od predstava su izvedene na adresi Trg Slobode 2 (kod „Šetača“, u prostoru Organizacije glazbenih izvođača; OGI-Osijek), a za buduće pratite njihove web stranice i saznajte gdje nastupaju sa slijedećom predstavom.

Vijenac Augusta Cesarca 33 • +385 (0)31 376 019 • otvorenokazalisteosijek.blogspot.com

KAZALIŠTE  " Teatar 054 "

 

Teatar 054“ je prvo privatno osječko kazalište upisano u registar Umjetničkih organizacija pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, u svrhu promicanja kulturne osječke scene.

Osnovale su ga glumice Sanja Dodig i Petra Cicvarić. Sanja Dodig je završila Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli (BiH), a Petra Cicvarić Umjetničku akademiju u Osijeku.

Scena osječkog "Teatra 054" je pomalkabaretskog tipa, odiše toplinom domaćom atmosferom.

Teatar je još mlad, ali zato ima punu listu planova i želja. Sanja i Petra žele  ponuditi publici kazališnu umjetnost koja će ih nasmijati, zabaviti, rasplakati, provocirati.

Žele ponuditi mladim glumcima mjesto na kojemu će stesati svoj talent i pripremati se za velike scene. Cilj ovog kazališta je pokazati razne ljudske duše, njihove svakodnevnice i nesvakodnevne probleme.

Nalazi se na adresi Trg Slobode 2 (kod „Šetača“, u prostoru Organizacije glazbenih izvođača; OGI-Osijek).

Trg Slobode 2 • www.teatar054.org • facebook